Svensk Lantmat är en förening med gårdar från hela Sverige.

Sök i gårdsregistret
 
 
» Visa avancerad sökning
Lantmatskatalogen 2018

Lantmat 2018
Katalog 2018

Testa vår nya appNu finns Svensk Lantmat även som app. Med appen hittar du produkter, gårdsbutiker eller Svensk Lantmatsproducenter i olika landskap.

Appen funkar i alla moderna mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Till appen

Tillbaka

Vi har än en gång fått glädjen att presentera en ny Svensk Lantmat katalog. Denna gång är vi fler medlemmar än tidigare år och därför har katalogen blivit ännu tjockare om magen, hela 64 sidor. Då tryckupplagan baseras på antalet annonsörer så trycktes den denna gång i 17 000 exemplar. Varje annonsör får en portion kataloger i förhållande till den annons som man beställt. Katalogen går också ut till ansvarig för småskalig livsmedelsproduktion på Länsstyrelserna, Hushållnings-sällskap och LRF samt utvalda turistbyråer.
Kom ihåg att använda de gamla katalogerna på marknader eller annan bra ställen ex någon annan medlem som får för lite. Kasta dem inte de kan fortfarande göra mycken nytta. 

Katalogen är inte en trycksak som man ”gödslar” med utan något som kunder och intresserade kan få. Vill man ha något att ta med på marknader kopiera då av ”er sida” eller att helt enkelt förstora annonsen och kopiera och sänd med i varje kasse. 

Vill du sprida katalogen i dina nätverk och mail-listor kan man sända denna länk www.lantmat.se där katalogen ligger som PDF i vänster marginal. Den kan man lätt bläddra i direkt på skärmen. Det är jättebra om vi hjälps åt med att sprida katalogen i digitalt format så kan vi tillsammans öka upplagan avsevärt. 

I slutet av katalogen finns det medlemssidor som är till stor nytta för DIG. Se speciellt igenom sidorna 56-57 och gå igenom och utför dessa praktiska råd så får du ut maximalt av ditt medlemskap. 

Kom ihåg att spara en katalog själv - denna är tänkt att vara ett kontaktregister och info-häfte för varje Svensk Lantmat medlem. 

Vill du ha fler kataloger så ring och beställ på 0911-20 40 40 så länge det finns kvar i lagret så sänder vi ut påfyllning.

Vykort         
Nu kan Ni trycka upp egna vykort! Vi har tagit in pris på vad det skulle kosta att trycka upp egna vykort. Som liten företagare är det ofta dyrt att trycka egna vykort då upplagorna måste vara ganska stora för att man skall kunna få ett vettigt pris. Därför finns det nu möjlighet att trycka helt egna vykort till ett pris om endast 1,37kr/st, minimiantal 1 000 st. Förutsättningen för detta är att vi kan fylla hela ramar vid tryckning, det går åtta olika kort per ram. Därför måste vi få minst åtta som är intresserade av 1 000 vardera för att kunna genomföra detta. Det är fritt att ha egna foton eller dylikt på korten, på korten kommer det även att vara en liten SL-logga på fram och baksida.

De som är intresserade måste höra av sig senast 1 maj.

Årsmötet

Årsmöteshelgen inleddes i vanlig ordning med studieresa, i år var studierna fördelade på två dagar. Dag 1 var vi nästan 35 personer, dag 2 några mindre. 

Dag 1 var temat energi, vi började med att studerade solfångar både för elproduktion och värme till spannmålstork. Efter det fick vi en grundlig genomgång av hur man kan spara energi i en småskalig livsmedelsproduktion. Visste Ni till exempel att många av kylarna som leverantörerna är ”snälla” och lånar ut tar upp emot 8 – 9 000 kwh/år. Har man sådana kan det vara billigt att köpa egna som bara tar en bråkdel av detta, många gånger kan man bara med den minskade energiförbrukningen finansiera inköp av en ny kyl/år. Efter detta fick vi transportera oss vidare med energi och miljövänligt transportmedel till nästa mål, där fick vi se på en värmeanläggning som till stora delar var byggd av ”skrot”. Dagen avslutades med att vi lagade middag tillsammans, när livsmedelsproducenter tillsammans skall fixa käk kan det bli vad som helst, vissa missöden ledde dock till att det blev brandkårs utryckning! Men maten smakade bra. 

Dag 2 var det mat o turism på schemat, vi inledde med besök hos Dahlbergs hembageri där vi blev bjudna på löjrom och tunnbröd. Nästa stopp var Alterdalens morötter där Tanja berättade om hur dom byggt upp sitt företag. Sedan ställde vi färden mot Mariebergs Viltfarm (Kalix) vi mellanlandade dock förts utanför Luleå för lunch. Framme på viltfarmen åkte vi bandvagn och tittade på beredskaps-museum. Nästa stopp var Kalix syltfabrik där vi fick se deras nya imponerande anläggning för tillverkning av sylt, tillbaka till Marieberg där kvällen avslutades med intag av middag och gemenskap. 

Vi hade två mycket intressanta studiedagar och en sak kan man konstatera och det är att, på Svensk Lantmats studiedagar behöver ingen svälta! Bilder från dessa dagar finns i katalogen sid 54-55 samt på hemsidan. 

Söndag inledde vi med lite information och diskussion om hur vi kan utveckla föreningen. Sedan drack vi kaffe innan årsmötet gick av stapeln. 

Styrelsen fick ansvarsfrihet även för 2011.

Nya i styrelsen blev Håkan Albrektsson (syd) och Maria Nilsson (norr).

Det som beslutades på årsmötet var bland annat att vi från och med 2013 kommer att införa en inträdesavgift för nya medlemmar om 500kr.

Varför då detta?

Vi ser nya medlemmar som hoppar fram och tillbaka, ett år kan de gå med, andra året går de ur. De som gör på detta sätt kostar föreningen en hel del, när de går med får de först en välkomstpremie sedan skall de läggas upp på hemsidan och i katalogen och detta kostar. När allt detta är gjort hoppar man av, vilket känns väldigt kymigt. För att minska risken för detta togs beslut om att införa en inträdesavgift. Det beslutades dock att de nya medlemmarna som betalar denna avgift skall får material motsvarande summan, så i praktiken blir det väl ingen inträdesavgift utan en betalning för ett startpaket. 

Nästa årsmöte blir den 3 mars i region mitt.

Kassaregister än en gång

Nu har skatteverket än en gång satt fokus på kassaregister, det nya förslaget som lades den 2 mars innebär om det går igenom att torg o marknadshandel inte är undantagna kravet om kassaregister längre. Dessutom föreslås sänkning av fribeloppet till 2 prisbasbelopp motsvarande ca 85 000kr. Förslaget föreslår genomförande från och med 1 juli 2013.

Har läst igenom förslaget som enmansutredaren gjort och onekligen finns det många felaktiga antaganden i detta.

Har kontakt med LRF skattebyrå i denna fråga och jag försöker hålla Er underrättade om hur ärendet går vidare.

Har även kontaktat ca 100 återförsäljare av kassaregister angående eventuellt samköp, för att hålla kostnaderna nere. Till dags datum har jag fått flera svar dock enbart ett med de prisuppgifter jag begärt. I dagsläget kan jag tyvärr inget lova men vi jobbar vidare med detta.

Gårdsskyltar

Denna skylt är godkänd och kan beställas hos trafikverket.

 Avslutningsvis vill jag nämna att vi tittar lite på medlemskriterier eftersom det framkommit att dessa ibland tolkas olika och kanske lite godtyckligt. Har därför skickat ut olika frågeställningar till styrelsen hur vi ser på detta, har fått svar från samtliga förutom en region men förhoppningsvis kommer det även från den.

Under året kommer vi att försöka jobba fram ett förslag till tydligare medlemskriterier.

Ute hos Er medlemmar finns det säker många synpunkter på föreningen och vad den skulle kunna göra mer för Er. På årsmötet kom det fram förslag men vi vill gärna ha fler. Vi i styrelsen vet inte vad Ni vill eller vad Ni förväntar Er om Ni inte talar om detta för oss. I den nya katalogen ser Ni vem som är kontaktperson i Ert område, ta kontakt med dessa eller undertecknad om Ni har synpunkter.

Med hopp om att Ni alla skall får en fin vår och sommar.

Enligt uppdrag

 

Tord Nilsson

 Tillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.