Svensk Lantmat är en förening med gårdar från hela Sverige.

Sök i gårdsregistret
 
 
» Visa avancerad sökning
Lantmatskatalogen 2018

Lantmat 2018
Katalog 2018

Testa vår nya appNu finns Svensk Lantmat även som app. Med appen hittar du produkter, gårdsbutiker eller Svensk Lantmatsproducenter i olika landskap.

Appen funkar i alla moderna mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Till appen

Tillbaka

Nyheter från ordföranden

Betalterminaler.

 

Som jag informerade om i senaste nyhetsbrevet så har det lanserats en produkt som gör det möjligt att ta emot kortbetalningar med mobiltelefon. Har inte själv skaffat någon ännu, men de signaler jag får från användare av detta system är enbart positiva. Det man framförallt uppskattar är att det inte är några fasta månadsavgifter. Vill Ni veta mer gå in på www.izettle.com och se om detta kan vara något för Er.

 

Kassaregister,

 

Förslaget från skatteverkets är att det skall gälla även torg och marknadshandel samt att gränsbeloppet skall sänkas till 1 basbelopp. Förslaget beräknas läggas nu i slutet av 2011.

 

Årsmötet/studieresan

Planera in första helgen i mars för då är det studieresa och årsmöteshelg. I år är det Norras tur att hålla i detta. Grovplaneringen är att fredag 2 mars är en resedag med energi som tema, 3 mars besöker vi livsmedelsföretagare och 4 mars årsmöte. Vi kommer med mer detaljinfo längre fram. Men planera in detta redan nu. 

 

Övrigt

 

Kommuner ute i landet har tydligen en rajd då man kollar märkning av livsmedel, vårt eget företag har fått en rad med konstiga påpekanden. Vissa påpekanden är riktiga andra inte, ordet ”ingredienser” är tydligen väldigt viktigt. Lagens krav på adress tolkas även det olika i landet. Kontrollanterna ute i landet gör helt klart egna tolkningar om hur livsmedel skall märkas och detta harmonierar inte alltid med lagstiftningen. Det som stör lite är att man tydligen kollar de små mera än de stora tillverkarna. Vi hade en träff med vår kommuns kontrollant för att gå igenom hela vårt sortiment då det gäller märkning. Vid den träffen framförde undertecknad frågan varför de små butikerna kontrollerades hårdare än de stora, svaret blev att han trodde att där är det få produkter och mer säljande etiketter. Något kryptiskt svar, men det kan säker vara sant. Vi framförde önskemål om att de skulle kolla även stora butiker och deras produkter, man kan göra en ganska snabb grovkoll genom att plocka bort alla produkter som saknar svensk ingrediensförteckning, sedan kan man ta bort de produkter där det inte går att läsa för att texten är för liten. Onekligen skulle det då bli ganska många hål i hyllorna på butikerna. OBS! Det kommer en ny lag om hur stor texten skall vara. Beroende på storlek på etikett skall lilla x vara 1,2 mm eller på liten etikett (mindre än 10cm2) 0,9mm. Allergener skall skrivas med kursiv stil.

Jag vill uppmana alla att se över sin märkning för onekligen finns de brister. Tyvärr leder detta till stora kostnader för oss små livsmedelstillverkare, därför är det viktigt att kolla att allt stämmer innan man trycker nya etiketter. Kör nu inte huvudet i sanden och säg att Er märkning är riktig, för 99,99% av oss har något fel i sin märkning. Då bör det inte nödvändigtvis vara stora fel, men fel finns det nästan alltid. Kollade upp ett ganska stort antal produkter både egna men även många andras, tyvärr var det inte en enda som klarade en hårdkoll! På de flesta var det små fel, på andra så grava fel att det skulle kunna klassas som hälsovådligt. Ett av skräckexemplen var en produkt som innehäll fruktråvara och choklad, det var det enda som fanns. Inte ett ord om vad chokladen innehöll eller om att det kunde finnas spår av nötter etc.

Så jag vill än en gång uppmana alla att kolla igenom märkningen av produkter!

Formexmässan                                                                                                                   

Sänder biljetter till vårens mässa, Formex är Sveriges största mässa som riktar sig till i princip alla typer av butiker. Det bör vara intressant för alla att besöka denna om inte annat så i rent studiesyfte.

 

Avslutningsvis vill jag önska Er, Gott Nytt år och vi ses väl 1:a helgen i mars!!!

 

Tord NilssonTillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.