Svensk Lantmat är en förening med gårdar från hela Sverige.

Sök i gårdsregistret
 
 
» Visa avancerad sökning
Lantmatskatalogen 2018

Lantmat 2018
Katalog 2018

Testa vår nya appNu finns Svensk Lantmat även som app. Med appen hittar du produkter, gårdsbutiker eller Svensk Lantmatsproducenter i olika landskap.

Appen funkar i alla moderna mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Till appen

Tillbaka

Nyhetsbrev 2011:2

Innehåll: - Gratis tröjor, OBS! Måste besvaras före 25 juli - Hemsidan, OBS! Kolla Era uppgifter mm - Betalterminaler, kassaregister - Rapport från årsmötet/studieresa - Övrigt

Supererbjudande till våra medlemmar.  Varje medlem i region Norr, Mitt, Öst och Väst får helt gratis 2 styck Svensk Lantmat T-shirt med 1-färgstryck och kan dessutom beställa fler till självkostnadspris. Medlemmar i Syd får köpa till själkostnadspris. Detta erbjudande bekostas av regionerna. Därför kan vi bara erbjuda detta till de regioner som valt att vara med. För att få detta erbjudande måste Ni aktivt beställa före 25 juli. Observera att efterbeställning ej är möjlig då vi beställer ditt önskemål speciellt för dig. Se bifogad bilaga.
Hemsidan har varit uppe till diskussion under ett antal år, den gamla har varit svår att jobba med. Nu kan vi äntligen presentera den nya hemsidan. Det finns lite kvar att göra, bl a håller Solveig på att lägga in de nya bilderna som kommit in. Vet du att du inte skickat nya bilder är det inte försent än. Skicka minsta storlek 500 pixlar, det får plats med 3 bilder inklusive logga.
Nu finns det lite mer information till medlemmarna på nya hemsidan. Bl a kan ni gå in under "Medlemmar" /Anslagstavlan" och lägga in en egen annons eller titta efter vad andra medlemmar annonserar ut. Vill ni ta bort annonsen mailar ni till Solveig solveig.lantmat@gmail.com (finns också under kontakt).
Vill ni beställa profilmaterial så gå in under "Medlemmar/Marknadsförings-material" fyll i formuläret och skicka.
Vill du bara ha en kontakt med föreningen så gå in under "Kontakta oss" och skriv meddelandet i kontaktformuläret och skicka. (Går till Eva Öhrén Höök).
Under knappen "Lantmat" ligger det ett filmarkiv med fina filmer från medlemmarna. Är det någon som har filmer så skicka dessa gärna till mig så lägger jag upp dom.
Gå in på era egna gårdar och titta igenom att allt stämmer, eller om ni vill lägga till något, t ex mer text eller Latitud och Longitude för att få en googelkarta, detta är ju en fri tjänst som ingår i medlemskapet så passa på att marknadsföra er och om vi hjälps åt så blir sidan levande för besökarna.

Vi försöker även ta fram någon form av presentkort som kunderna kan köpa via hemsidan. Detta skall kunna lösas in i endast hos Svensk Lantmat företag. Vi har inte löst allt ännu men vi jobbar på det.

Betalterminaler. Det händer saker som mycket väl kan vara intressant för våra medlemmar. Under juni månad lanseras en produkt som borde vara väldigt intressant för oss som små företagare. En möjlighet att ta betalt med mobiltelefonen, jag kan av förklarliga skäl inte säga hur det fungerar men onekligen verkar det väldigt intressant. Gå in på www.izettle.com och se om detta kan vara något för Er.
Kassaregister, vill bara informera att frågan har seglat upp igen. Förslaget är att det skall gälla även torg och marknadshandel samt att gränsbeloppet skall sänkas. Om förslaget går igenom innebär det att endast ett fåtal av oss klarar verksamheten utan kassaregister. Skatteverkets utredare hävdar att det finns godkända register för under 5 000 kr och att dessa även skall klara utomhusförhållanden. Tillverkarna av kassaregister har dock inte samma uppfattning.

Årsmötet/studieresan hölls som planerat på Tallnäs Kursgård, Skillingaryd, första helgen i mars, ansvarig för detta var Lars-Göran Sjöstedt som var allt från värd till busschaufför. Lars-Görans insats får VG enligt dagens betygsskala. Vi tackar väldigt mycket honom för detta, bilder från studieresan kan Ni hitta både i medlemskatalogen och på hemsidan. Se gärna på dessa så får Ni en liten aning om vad Ni som ej var med, missade.

De flesta anlände fredag kväll, vi blev bjudna på smörgåstårta och samvaro där vi fick möjlighet att diskutera både det ena och andra.

Lördagen inleddes med en förträfflig frukost sedan gick färden till Flahults lustgård. Där hade man byggt upp en restaurang med trädgård, boende mm mitt ute i skogen. Ägarna guidade oss i hur företaget startats etc, sen blev det tidsnöd. Vi hade nog lite dåligt samveta flera av oss när vi åkte därifrån, för dom fick inte göra några affärer.
Färden gick vidare till Rudenstams fruktodlingar och gårdsbutik, där blev vi serverade lunch i form av lokalt tillverkade Isterband med hemgjord potatissallad med alla tänkbara tillbehör. När vi smörjt kråset gick vi ner till deras fina butik, vi fick även titta där man packade fruktkorgar till företag, om mitt minne inte sviktar så levererade dom ca 2 000 fruktkorgar/vecka.
Nästa anhalt på resan var Visingsö, väl över på ön blev vi mottagna av Matilda och Mattias som driver Senapsfabrikör´n, efter lite kringelkrokar hamnade vi i deras fina nybyggda tillverkningslokal. M o M har köpt företaget och flyttat detta från Ljungby till Visingsö. Nu tillverkar man senap, dressingar och såser av alla möjliga olika varianter, vi blev även insatta i ett ö-förtags speciella situation, bland annat arkeologers synpunkter på byggnationer.
Efter detta bar färden vidare till Svensgården där Mattias mor tillverkar ostkaka, sylt, marmelader och inläggningar. Ostkakan smakade utmärkt, vi började  bli kaffesugna. Ostkakan tillverkas av mjölk producerad på gården. Under kaffet fick vi en liten lektion i Visingsös historia.
Det blev dags att bryta upp och bege sig till fastlandet, när vi landat gick färden till Höglandets honung, där fick vi Svensk Lantmat godis! Lars-Göran berättade om sin ”bi”näring, här produceras honung både med naturlig smak men även en massa andra smaker, varför inte testa blåbärshonung? L-G säljer en hel del till butiker i området, i många av butikerna har Höglandets  egna hyllor som de sköter själva.
Nu börjar det bli sent, vi är hungriga och har ingen aning om var vi skall äta, oroliga sätter vi oss i bussen, vad händer nu? L-G är mycket förtegen, han styr bussen, mot för oss okända mål (tror vi). Som genom ett trollslag är vi tillbaka där vi gjort vårt första besök, här får vi en middag serverad som inte går av för hackor. Skönt, nu behöver vi inte ha dåligt samvete längre. Även Flahults lustgård fick genom detta in någon krona på oss. Mätta och belåtna skjutsades vi tillbaka till vårt härbärge, efter en lång dag var nog de flesta lättvaggade.
Sovmorgon? Glöm det, L-G hade kallat in en företagare som presenterade olika sätt att bygga upp ordersystem anpassat till Vismas program. Sedan fick vi se på olika tekniska lösningar på att fylla burkor, flaskor mm. Väldigt intressant.

Årsmötet tog vid. Något är konstigt i vår förening, på årsmötet är det väldigt lugnt, alla verkar dra åt samma håll. Följande behandlades på årsmötet:

 Medlemmar som önskar utträde ur föreningen, ska säga upp  medlemskapet innan året är slut. Styrelsen får arbeta fram förslag.
 Tord har haft kontakt med Vision noll- en förening som jobbar på att  sänka avgifterna på betalterminaler och kortinlösen. Fråga om att  alla företag i SL-mat kollektivt ska gå med. Tord fortsätter att jobba  vidare med kontakten.
 Regional Matkultur önskar bli medlemmar. Årsmötet säger nej. Varje  företag får söka medlemskap.
 Tord informerade om den nya redovisningsstandard, Reko, som  revisionsbranschen har tagit fram, i samband med att revisionsplikten  försvinner.
 Solveig har fått in offert på ny hemsida. Årsmötet beslöt att Solveig ska  jobba vidare med den nya kontakten, och att befintligt avtal med IT-Akuten  sägs upp.
 Nästa årsmöte blir i Region Norr 4/3-2012.

Övrigt
Många har skaffat gps-vägnavigator som de använder i bilen.  Det är viktigt att ditt företag finns med för att du ska få besökare. Om du har en själv kolla att din gårdsbutik, cafe, rum eller vad du har finns med.  Finns du inte där kan du enkelt anmäla din intressepunkt på www.koordinater.se. Se också efter vilket fabrikat som din gps är och anmäl till dem också.
Du som inte har en gps men vill bli funnen av dem som har gps kan kolla direkt på www.koordinater.se och se om du finns med.
Det finns även företag som kan hjälpa till med marknadsföringen av Er gårdsbutik mm. Ett företag som jobbar med detta är www.gotosweden.se
Med detta vill jag sända en sommarhälsning till Er alla. Hoppas att Ni får tid över till egen rekreation, de är bra att vila lite, ni vet väl att vi går mot mörkare tider.
KOM IHÅG ATT LIVET ÄR ALLDELES FÖR KORT FÖR ATT LEVA DAMMFRITT!

 

Tord Nilsson
ordförandeTillbaka till toppen
 

Kommentarer


Inga kommentarer.