Svensk Lantmat är en förening med gårdar från hela Sverige.

Sök i gårdsregistret
 
 
» Visa avancerad sökning
Lantmatskatalogen 2018

Lantmat 2018
Katalog 2018

Testa vår nya appNu finns Svensk Lantmat även som app. Med appen hittar du produkter, gårdsbutiker eller Svensk Lantmatsproducenter i olika landskap.

Appen funkar i alla moderna mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Till appen

Tillbaka

Studieresa Skåne 2014

Lördag 1 mars
Årets Lantmatsmöte hölls i Skåne. Vi bodde på Bäckaskogs Slott utanför Kristianstad. De flesta infann sig redan på fredagen där vi åt en middag ihop. Efter en natt i slottsannexet väntade bussen för avfärd för dagens studiebesök.
Gårdsbutiken Viby potatis blev första stoppet. Där fick vi se övervintrande storkar i deras bon på taket till gårdsbutiken. Vi såg oss omkring i den mycket välordnade gårdsbutiken som hade mycket mer än potatis. Där fanns ett brett sortiment från lokala producenter och ägg från egna höns. Här fick vi förmiddagskaffe med en härlig rödbetskaka.
Nästa stopp blev Degeberga gård som har eget slakteri, charkuteri, och försäljning av kött från gris-, nöt- och lammkött. De hade haft säsongsstängt och skulle snart öppna så vi fick en muntlig genomgång av företaget.
Vi fortsatte vår färd mot Kivik där vi först besökte Öspab Frukt som hade 80 hektar äppelträd, lager och förädling av äpplena. Här gick ingenting till spillo, allt kunde tillvaratas i förädlingen. Här tillverkades must, äppelmos, cider, vinäger, torkad frukt och även äppelmjöl. En fantastisk anläggning. Här fanns även en plantskola med tillhörande växthus med försäljning.
Det fanns så mycket att se här så vi fick lite bråttom så vi hann tyvärr inte provsmaka vinäger i deras fina "vinkällare" som de använde för olika provsmakningsevent.
På Kiviks frukt åt vi en god lunch.
Färden gick vidare till Petersborgs gård med odling av senapsfrö och tillverkning av senap. Även här fanns en mycket fin gårdsbutik med produkter från lokala producenter. Hans Svensson berättade underhållande om företaget och odlingen av olika slag bl a odling av kummin. En alldeles färsk nyhet var att Petersborgs gård skulle öppna butik i en saluhall

Sista stoppet blev Gunnarshögs Gård som pressar rapsolja till de flesta stora affärskedjorna och även under eget namn. Det är en stor anläggning där delar av byggnader och maskiner är nya eftersom en stor brand förstörde det mesta av företagets rapsoljepressning. Även pressning av andra oljeprodukter som kemisk olja, linolja till färg gjordes här. Vi fick eftermiddagskaffe och en god cheescake i den nybyggda kafeterian. Vi var flera besökare som förundrades över hur rent det var överallt, vi letade efter ett gruskorn på den stora asfalterade gårdsplan men vi hittade ingen.
Mycket nöjda med dagen åkte vi tillbaka till slottet för att äta en god middag tillsammans. Thord och Carina Nilsson, Varalövs gård och Gert och Eva Nilsson, Ekastiga gård hade sytt ihop årets program med bravur. 

Kommentarer


Inga kommentarer.